Årets doldis

Låtskrivaren, producenten, roddaren, arrangören… Årets doldis prisar den person som genom sitt arbete och sitt engagemang, bakom scenen, spelat en central roll för öns musikliv.

Alma

Hon är musiker, men sällan den som står längst fram på scenen. Kompositören, körledaren och kyrkomusikern Alma Emilsson bidrar till sprida musik och musikalitet för åtskilliga gotlänningar – och bidrar till att förnya och modernisera bilden av vad en kantor ska vara.

Alma Emilsson

Orjan

Han står ofta på scenen. Men ännu oftare är han den som får musikarrangemangen att hända. Musikförläggaren, arrangören och musikern Örjan Klintberg firade förra året 20 år med Björn Persson Bluesband, 21 år med Bluesfestivalen i Hide och 25 år med Jazzklubben. Rockskallen håller tummarna för många jubileer till.

Örjan Klintberg

Peter

Han har jobbat med flera av Sveriges största artister – och med flera av övriga nominerade till Rockskallen Music Awards. Ett proffs och en eldsjäl på samma gång som inte ger sig förrän han har hittat det perfekta ljudet. Ljudteknikern Peter Othberg har kallats Gotlands ljudprofessor nummer ett.

Peter Othberg

Årets liveakt

Den artist eller det band som har stått för årets främsta liveframträdande på Gotland.

Riddarna

Redan på planeringsstadiet stod det klart att kombinationen Riddarna och Mattias Alkberg skulle stå för en av årets absoluta livekanoner på Gotland när Roxys Rockklubben gjorde comeback. Med varsin nysläppt platta i bagaget vände alternativrockarna i Riddarna och multipoeten Alkberg upp och ner på Wisby hof under en redan legendarisk konsert.

Riddarna + Alkberg

Ida Andersson Band är några av livemusikens riktiga grovjobbare. Med ett stort antal spelningar har de etablerat sig som ett oerhört populärt liveband med stor spelglädje, ett magnifikt sväng och medvetna texter.

Ida Andersson Band

Pink Flo

I flera år har Pink Floyd-entusiasterna i Safari bjudit på en tributeshow för att hylla sina idoler. 2017 fyllde de kappsäcken med en maffig ljusshow och en väsentligt större kostym och flyttade från Björklunda till Visby, där över 2 000 i publiken fick uppleva Galgberget som de aldrig sett – eller hört – det förut.

Gotlandic Pink Floyd Show

Årets uppstickare

Med Årets uppstickare prisar vi ett band/artist/arrangemang/musikfenomen som med kreativitet och energi bidragit till att förnya den gotländska musikscenen.

WS

En kulturkrock när den är som allra bäst; mellan det poppiga och inte sällan jazziga storbandet i kostym och festmeckat Wisby Strand. Tillsammans radade de upp en imponerade lineup bestående av Little Jinder, Petter, Miriam Bryant, Stiftelsen, Titiyo, Pugh och Jono The Band. Visby fick därmed en stadsfestival. Det var sannerligen välbehövligt!

Wisby Strandfestival

Skaiv

I tider då framgång räknas i antal spelningar på Spotify och musik allt oftare förvandlas till en mysig inredningsdetalj, så behövs en motreaktion. Det är där Klubb Skaiv kommer in i bilden. För när alla andra rusar åt samma håll, gör Klubb Skaiv precis tvärtom. I en okonventionell klubbmiljö har de skapat en plattform för alternativ musik, vars kvalitet inte mäts i miljontal strömningar.

Klubb Skaiv

Pelle

Under Roxys paraply fungerande han i åratal som en motor för öns musikliv. När de gick skilda vägar gjorde han slag i saken och blev sin egen. Nu driver han en klubb som satsar på både lokala och internationella akter. Pelle Jansson är en musikentreprenör i ordets allra bästa bemärkelse.

Pelle Jansson

Årets wow

Årets wow tilldelas det arrangemang/fenomen/artist/band som under året bidragit med den största överraskningen i den gotländska musikvärlden.

Karl

Det sägs att musik skall byggas utav glädje och det är något som Karl Petters orkester har tagit fasta på. Med snillrika och medryckande melodier gör det här toksvängiga bandet barnmusik som lyckas med den svåra bedriften att faktiskt tilltala alla åldrar. Ett bättre betyg är svårt att få.

Karl Petters orkester

Pink Milk

På sitt hyllade debutalbum ”Purple” dränker den kraftfulla duon Pink Milk sina sinnliga rockharmonier i effektpedaler, rundgång och åsklikt muller. En skiva som är lika kompromisslöst rå som den är ömsint och romantisk. Låt oss hoppas att ”Purple” är början på en lång – reverbfylld – vänskap. Att de sedan är ett explosivt liveband, gör verkligen inte saken sämre.

Pink Milk

Slite

Inget gotländskt band är lika mytomspunnet som Slite Cement. Och det såg länge ut som att deras första och sista skiva endast skulle vara en angelägenhet för de lyckliga få som lyckats komma över en piratkopierad kassett. Men 40 år senare, med hjälp av ett hängivet tyskt skivbolag, släpptes skivan. Och den var lika fantastiskt som alla sagt.

Slite Cement

Årets Rockskalle

Rockskallen går till den artist, det band eller den arrangör som gjort den största insatsen för den gotländska pop- och rockscenen under det gångna året.

Rockskalle

Nomineringarna till Rockskallenpriset avslöjas under galan.

Rockskallen 2017