Vinnare årets Rockskalle

Rockskallen går till den artist, det band eller den arrangör som gjort den största insatsen för den gotländska pop- och rockscenen under det gångna året.

De är på många sätt den musikaliska motor som får det gotländska musikhjulet att snurra. Med ett aldrig sinande engagemang spelar de allt och lite till och med förbluffande självklarhet tar de sig an all sorts musik och gör den till sin egen. Detta kollektiv är så överjordiskt musikaliska att de kan få vad som helst att svänga.

King kong

Vinnare årets doldis

Låtskrivaren, producenten, roddaren, arrangören… Årets doldis prisar den person som genom sitt arbete och sitt engagemang, bakom scenen, spelat en central roll för öns musikliv.

Orjan

Han står ofta på scenen. Men ännu oftare är han den som får musikarrangemangen att hända. Musikförläggaren, arrangören och musikern Örjan Klintberg firade förra året 20 år med Björn Persson Bluesband, 21 år med Bluesfestivalen i Hide och 25 år med Jazzklubben. Rockskallen håller tummarna för många jubileer till.

Örjan Klintberg

Vinnare årets liveakt

Den artist eller det band som har stått för årets främsta liveframträdande på Gotland.

Pink Flo

I flera år har Pink Floyd-entusiasterna i Safari bjudit på en tributeshow för att hylla sina idoler. 2017 fyllde de kappsäcken med en maffig ljusshow och en väsentligt större kostym och flyttade från Björklunda till Visby, där över 2 000 i publiken fick uppleva Galgberget som de aldrig sett – eller hört – det förut.

Gotlandic Pink Floyd Show

Vinnare årets uppstickare

Med Årets uppstickare prisar vi ett band/artist/arrangemang/musikfenomen som med kreativitet och energi bidragit till att förnya den gotländska musikscenen.

Pelle

Under Roxys paraply fungerande han i åratal som en motor för öns musikliv. När de gick skilda vägar gjorde han slag i saken och blev sin egen. Nu driver han en klubb som satsar på både lokala och internationella akter. Pelle Jansson är en musikentreprenör i ordets allra bästa bemärkelse.

Pelle Jansson

Vinnare årets wow

Årets wow tilldelas det arrangemang/fenomen/artist/band som under året bidragit med den största överraskningen i den gotländska musikvärlden.

Slite

Inget gotländskt band är lika mytomspunnet som Slite Cement. Och det såg länge ut som att deras första och sista skiva endast skulle vara en angelägenhet för de lyckliga få som lyckats komma över en piratkopierad kassett. Men 40 år senare, med hjälp av ett hängivet tyskt skivbolag, släpptes skivan. Och den var lika fantastiskt som alla sagt.

Slite Cement

Vinnare årets hederspris

Engagemang, driv, intresse och ett sjuhelsikes jävlaranamma krävs för att driva en musikfest från idé till storslagna konserter med flera tusen besökare genom åren. Att mer eller mindre ideellt lägga sin tid på att bygga ett varumärke som blir känt långt utanför öns gränser, är en insats inte bara för publiken och musikerna utan också för Gotland. Det är också grunden för att vi nu tar Rockskallen in i framtiden.

Tobbe Wallström och Fredrik Magnusson